Портал Кнежа | Събития
1009
page-template-default,page,page-id-1009,page-child,parent-pageid-572,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Събития

Община Кнежа е известна с многобройните събития, които организира ежегодно в областта на творчеството: театър и музика, фолклора: фестивали и надпявания, спорта: състезания и конкурси. Наред с авангардните и свежи идеи, свързани с изкуствата и пърформанса, общинската администрация се стреми да съхранява и поддържа традициите в тържествените чествания на национални, църковни и общински празници. Някои от събитията са се превърнали в емблема на града – Рок фест Кнежа, фолклорното надпяване „Майски Кукутановец”, Регионалният многожанров фестивал „Бреница пее и танцува”, фестивалът „Песен се носи над равно поле”, театралният фестивал „Звезден прах“ събират участници от цяла България, както и от чужбина. Част от събитията продължават да се провеждат и през 2021 г., въпреки усложнената пандемична обстановка, други – очакват по-добри времена.

Работата на Общинска администрация в областта на културата не остава незабелязана. На шестата Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: предизвикателства пред образованието по изкуства” в Банско, Община Кнежа е отличена с наградата „Достъп до култура” за 2018 г. в категория „Община” в областта на театъра, изобразителните изкуства, музиката и танца. Наградата е връчена за организирането и провеждането на Детски театрални празници „Звезден прах” през същата година.

В общината, освен фестивалите и конкурсните събития, се организират и множество мероприятия и чествания по повод Националния празник на Република България, Деня на славянската писменост и култура, Празника на град Кнежа, Ден на паметта за Апостола на българската свобода Левски. За да се засвидетелства почит и уважение към съвременните просветители, се създава и традиция в отбелязването и на Международния ден на учителя. Всяка година Община Кнежа организира празнична вечеря, съпътствана с художествено-музикална програма по повод професионалния празник на учителите. Разнообразни мероприятия са създадени по повод големите християнски празници – Великден, Коледа и Трифон Зарезан. По този начин местното ръководството осъществява целта си – да съхрани и предаде на младото поколение българските традиции и обичаи.

 

Традиционен панаир в Кнежа

Провежда се в края на месец август и трае по няколко дни, а в последните години и по цяла седмица. Включва поредица от спортни и културни развлечения за жителите и гостите на града, които гарантират много забавления и силни емоции, улиците обикновено са отрупани с шарени сергии, шатри и атракции. Традиционно панаирът се предхожда от футболен турнир на малки врати на стадион Мизия, както и турнири по белот, джаги, билярд и тенис на маса, провеждани на различни места в града. В панаирните дни се организират изложби, базари, концерти на танцови и певчески състави, стрийт парад. Празникът завършва с вече провежданото много години състезание по ловна стрелба „Христо Ангелиев“ на Стрелбището в Кнежа, както и с турнир по прескачане на препятствия в конната база „Мизия“.

 

Театрален фестивал „Звезден прах“

Кнежа е от малкото общини у нас, в които има самодеен театър. Фестивалът „Звезден прах“ е създаден през 2008 г. от читалище „Борба1896“ с изключителното съдействие на Министерство на културата и Българска асоциация на аматьорските театри (БААТ). Включен е в Националния културен календар на Министерство на културата за 2010, 2011 и 2012 година. Провежда се всяка година през месец юни. Проявата стартира като скромен модул с участие на любителски театри от Кнежа и региона и съпътстваща програма от читалищни формации. На своето четвърто издание, през 2011 г., „Звезден прах“ оформя облика си на национален културен форум. От 2012 г. фестивалът е международен и се реализира с подкрепата на Европейския център на аматьорски театър. В театралния афиш през годините присъстват селектирани театрални пиеси на български групи и постановки на театрални състави от Италия, Испания, Чехия, Сърбия, Турция, Латвия, Украйна. Традиционно е участието във фестивала на именити български артисти – художници, музикални, танцови изпълнители. За съжаление, фестивалът не се провежда в последните години, а през 2017 г. се възражда под ново име и регламент – „Нулева гравитация“. В рамките на празниците за Деня на детето продължава да се провежда Детски театрален фестивал „Звезден прах“.

 

Международен фестивал за съвременен театър и пърформанс „Нулева гравитация“.

След десет години успешна реализация на театралния фестивал „Звезден прах“, през 2017 г. организационният комитет взима решение да промени концепцията и да преформатира фестивала в  свободно културно пространство за съвременно изкуство. Фестивалът няма състезателен характер, целта е да се представи разнообразие от спектакли, модели и различни тенденции на съвременния театър и пърформанс, като програмата е е разделена в три модула – съвременен танц, пърформанс и интердисциплинарни театрални форми. „Нулева гравитация“ се организира от  Независимо сдружение на творци и артисти към читалище „Борба1896“, Кнежа и в партньорство с DANCING OPPORTUNITIES, Ирландия, One Gallery-Стефан Стоянов, България, ATOM Theatre, България, wildchild innovations, Германия, и Българска фестивална асоциация.

 

Фестивал на царевицата

Началото е през 2004 г.  по идея на българския поет и композитор, почетен гражданин на Кнежа – Спартак Бутански, чиято авторска песен за царевицата става мото на фестивала. Първоначално в песенния фестивал „Златна царевица“, организиран от читалище „Борба 1896“ и община Кнежа се представят читалищни вокални групи и индивидуални изпълнители от Северна и Централна България. През 2007 г. проявата прераства във Фестивал на царевицата в Кнежа, като се включват и научните работници от Института по царевицата. Акцентите, заложени програмата са обединени около идеята  да се съхрани  и популяризира  фолклорното  изкуство и българските традиции  – песен, танц, носия, кухня.  Участват любителски певчески и танцови групи, състави и ансамбли за български фолклор, в духа на традицията се провеждат импровизирани състезания, игри и изложба на царевични сувенири, а ценителите гастрономи имат възможност да се насладят на вкуса на качамака, просеника, варената царевица и кулинарните деликатеси, приготвени от царевични продукти.

 

Фолклорно надпяване „Майски кукутановец”

То се организира от община Кнежа и се провежда всяка година през месец май в лесопарка „Гергана“. Името на събитието е продиктувано от старото име на местността, в която се намира зоопаркът – Кукутановец. Участват фолклорни състави от цялата страна, а идеята е да се популяризира българското народно творчество. През 2021 г. темата е родопската музика и традиции. Певците обикновено са над 600. За гостите са осигурени кулинарни изложби, чевермета, аниматори за децата, както и безплатен транспорт до парка.

 

Фолклорен фестивал „Бреница пее и танцува“

Фестивалът се провежда на Спасов ден (храмовият празник на църквата в Бреница) и в него се включват стотици гости и участници от различни краища на България. Организатори са  читалище „Народно съзнание 1897“, Съюзът на инвалидите в България и община Кнежа. В програмата взимат участие хора с увреждания, а целта е да се съхрани богатството на българския фолклор и традициите. Фестивалът има конкурсен характер и на победителите се раздават награди от специално учреден за целта награден фонд. Последното издание на събитието е през 2019 г.

 

Фестивал надпяване „Песен се носи над равно поле”

Събитието се провежда на сцената на читалище „Борба-1896“ в Кнежа и е надпяване на пенсионерските клубове от региона, а в последствие и от цяла България. Организатори са Пенсионерски клуб „Дълголетие” в гр. Кнежа и Община Кнежа. Конкурсната програма е в три раздела: патриотични песни, фолклор и стари градски песни. Изявите са както солови, така и на вокалните групи от пенсионерските клубове. Обикновено се включват между 30 и 40 клуба от цялата страна. Наградният фонд е осигурен от общината.

 

Рок фест Кнежа

Фестивалът се провежда през юли на сцената в лесопарк „Гергана“ и от 2018 година се разраства в международен. Събитието залага на качествената и стойностна рок музика с любими български групи. На най-мащабното събитие в Община Кнежа освен зрелищната атмосфера и едни от най-добрите рок групи в България, има и вълнуващи игри и много награди. Специално за мотористите и любителите на къмпинга се обособяват зони за паркиране и място за платките в парка. През 2019 г. в рок феста взимат участие Д2, ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД, КОНТРОЛ, СТЕНЛИ & ФЪНКИ, СЛАВИН СЛАВЧЕВ, ЕРИДАН, ТОМА ЗДРАВКОВ, МИЛЕНА и още много други.

 

4х4 състезание „Лазарово 4х4 Екстрийм“

Състезанието е част от Националната верига траялни състезания 4х4 Екстрийм и е между високопроходими автомобили с две оси и маса до 3 тона . Провежда се по отворено трасе, разделено на екстремни зони с препятствия. След известно прекъсване, през 2021 г. село Лазарово отново е включено в състезателната програма.

 

Списък на всички културни и празнични събития в община Кнежа:

 • Ученически конкурс „Левски вечно ще живее”;
 • Честване на Националния празник 3-ти март;
 • Великденски празници – Великденско детско утро – великденска работилница с деца и музикално развлекателна програма с участието на аниматори и вокалните групи при НЧ „Борба-1896”;
 • Провеждане на фестивал фолклорно надпяване „Майски кукутановец”
 • Честване на деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – тържествено шествие по случай празника и връчване на награди на изявени ученици;
 • Организиране и провеждане на Регионален фестивал на инвалидите „Бреница пее и танцува”;
 • Отбелязване на Международния ден на детето – седмица, посветена на децата. Провеждане на ДТП „Звезден прах” – театрални постановки за деца, творчески работилници, конкурс за детска рисунка. Детско парти с участието на аниматори и гост-изпълнител;
 • Честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България;
 • Рок фест Кнежа;
 • Провеждане на фестивал Регионална среща – надпяване на пенсионерските клубове „Песен се носи над равно поле”;
 • Панаирни дни Кнежа;
 • Поредица от изложби по Изложба от графичната колекция на нашия съгражданин Людмил Георгиев; фотоизложба на Юли Горнишки; изложба на фондация „Нашият дом е България”; Изложба „Живопис” на Христина Бурдиняшка; поредица от гостуващи изложби от цялата страна;
 • Конкурс за детска рисунка „Младият Пикасо” – конкурс и музикално-развлекателна програма за деца по случай първия учебен ден;
 • Ученически конкурс на тема „Холокоста и спасяването на евреите в България”;
 • Празник на града – годишни награди на Община Кнежа и музикална програма;
 • Коледна програма – запалване на коледните светлини; посещение на Дядо Коледа и Снежанка по домовете;
 • Тържествени чествания на годишнини на детски градини, училища и читалища.

 

Списък на всички спортни събития в Кнежа:

 • Тодоров ден – Състезание с коне-кушия
 • Национален туристически ученически събор „Кнежа“
 • Общински турнир по тенис на маса за ученици
 • Великденско първенство по шахмат за мъже
 • Национален турнир по карате от движението „Млади приятели на полицията“ – Купа по карате „Кнежа“
 • Квалификация по конен спорт за добиване право за Републиканско първенство
 • Великденски турнир по тенис на маса
 • Общинско първенство по тенис на маса „Панаирни дни“ Кнежа
 • Втори турнир по вдигане на тежести „Александър Бачийски“
 • Турнир по конен спорт „Панаирни дни” Кнежа
 • Футболен турнир на малки врати
 • Състезание по мотокрос
 • Турнир по белот, джаги и билярд
 • Шахматен блиц турнир на открито
 • Летен футболен турнир на малки врати
 • Регионален турнир по спортна стрелба
 • Шахматен фестивал