Портал Кнежа | Църкви
995
page-template-default,page,page-id-995,page-child,parent-pageid-572,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Църкви

Сред историческите забележителности на община Кнежа са трите църкви, строени през 19-ти век, свързани с националното Възраждане и национално-освободителните борби. Църквите са архитектурни паметници с висока художествена стойност. И трите са действащи и събират миряните на всички религиозни празници. В град Кнежа има и два новопостроени параклиса.

 

Църква Света Троица, град Кнежа

ул. „Кирил и Методи“ № 14, п.к. 5835 Център, Кнежа

Фейсбук: Храм Света Троица

Църквата „Света Троица“ е строена 4 г. (от 1856 до 1860 г.) от жителите на тогавашното селище Кнежа. Във връзка с борбите за църковна независимост, още през 1856-1857 г. възниква идеята за градеж на местен храм и след много трудности най-сетне през 1859 г. е издадено разрешение-ферман от османските власти. Цялото население с голям ентусиазъм и доброволен труд участва в изграждането на храма, хората щедро давали от оскъдните си средства, за да бъде построена църквата. Архивите разказват, че чак от село Манастирище на волски коли и при лоши пътища са превозвали камъните за строежа. Някои от свещениците тогава са били и учители, затова близо до църквата е построено и първото училище в Кнежа – „Кнежица“ (1869).

Освещаването става на 19 май 1861 г. от Врачанския владика Доротей при голяма тържественост, и в присъствието на 14 хиляди души от близки и далечни села. През 1890 г. е направена сегашната църковна килия, както и двете помещения на горния етаж. През 1910 г. при първия основен ремонтна на църквата, е построено и храмовото кубе. Кубето на камбанарията е пристроено към основната сграда през 1930 г. През 1943-1944 г. е извършено ново изографисване на вътрешността на църквата.

Архитектурата на църквата отразява възрожденските художествени тенденции, както и пробуждащото се национално съзнание у българина. Вътре в храма има огромен масивен иконостас, в който майсторите са вплели поминъка на местните – изваяни са плодовете на българската земя – грозде и жито.

Храмовият празник е на Петдесетница (Света Троица) – 49 дни, след първия ден на Великден. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-ия ден след Възкресението. Църквата отбелязва храмовия си празник със Света литургия и литийно шествие с храмовата икона в централната част на града, а накрая се раздава курбан за здраве и благоденствие на всички миряни.

Днес храмът „Света Троица” е със статут на ценен архитектурен  паметник. За съжаление, както много други църкви в България, той се нуждае от ремонт. По инициатива на община Кнежа, през 2020 г. започва дарителска кампания за набиране на средства. Със събраните досега над 30 хил. лева ще бъде извършена поправка на централното кубе и реставрацията на стенописите.

 

Църква Възнесение Господне, село Бреница

Село Бреница, п.к. 5834, Център

Храмът е построен през 1870 г., като преди това религиозните обреди се извършвали в училището. Архитектурата, възрожденските стенописи и дърворезбите са дело на именити майстори. Живописта в храма е от 1898 година, дело на тайфата на дебърския майстор Мирон Илиев. В черковния двор е имало килийно училище, което било разрушено и от камъните му е направена оградата на църквата. Пристройката е изградена през 1890 г., а през 1900 г. протойерей Върбан Бачовски, подпомогнат от кмета на селото Марин Йончовски, направил ремонт на храма. Свалени били каменните плочи от покрива и заменени с цигли. Дървеният иконостас е подменен с тухлен. През 1930-1931 г. при протойерей Цено Пандурски е построена и камбанарията на запад.

Името на черквата е Възнесение Господне (Свети Спас) и за това храмовият празник е на Спасовден. Пада се  40 дни след Възкресението и винаги е  в четвъртък – 39 дни след първия ден на Великден. Той отбелязва момента, когато Иисус Христос се възкачва на небето.

В последните няколко години, по идея на Врачанската митрополия, църковното настоятелство и община Кнежа, в църквата  се организира масово кръщение на деца от селото, с цел приобщаването на младото поколение към Православието.

 

Църква Свети Архангел Михаил, село Лазарово

Храмът „Свети Архангел Михаил“ е най-голямата историческа и архитектурна забележителност на село Лазарово. Построена е през 1869 година от Уста Гено от с. Гложене на мястото на старата църква, която била плетарка (изплетена от леси, от пръти и мазана с глина и полу-вкопана в земята). Започва да функционира през 1874 година и в нея са извършвани всички църковни обреди, литургии, молитви,  кръщение, опело и сключване на църковни бракове, водели са се регистри. По време на тоталитарният режим е била затворена за посещения както и много други църкви в страната ни. В храма е имало много ценни икони и стенописи, които с течение на времето са изчезнали, поради лошо поддържане, кражби и вандалщина.

След 1990 г. църквата „Свети Архангел Михаил” отново е отворена с помощта на местен бизнесмен. Избрано е църковно настоятелство което се грижи за църквата и днес. В нея всяка година се честват големите църковни празници като Цветница и Великден.

През 2015 г. храмът е ремонтиран по проект по Програма за развитие на селските райони, реализиран чрез ВОМР и МИГ Кнежа. Облагороден е изцяло дворът на църквата в реалните му граници, направени са и две чешми. Подновени са покривът, камбанарията, обновени са стените и вътрешността. Храмът е с ново подово покритие и е климатизиран. Предстои реставрирането и на стенописите вътре.

На територията на град Кнежа съществуват два малки и много красиви параклиса.

 

Параклис „Свети безсребърници Козма и Дамян“

се намира в двора на болницата. Построен е през 2007 г. по инициатива на група граждани и църковни деятели и подкрепена от общинския съвет на Кнежа. Няколко месеца по-късно се прави първа копка от тогавашния Врачански митрополит Калиник. Средствата за строежа са осигурени изцяло чрез дарения от граждани, община Кнежа и НПО. Проектът за построяването също е дарение от арх. Румяна Зачева, инж. Нели Дамяновска и Милчо Илиев. Иконите на светите безсребърници Козма и Дамян са дарение от Петър Стоилов, а руските икони на Иисус Христос и на Богородица са дарение от жителите на Кнежа отец Теодор и Цветанка Гъркова. Днес малкият християнски дом е едно от местата на територията на града, на които може да се запали свещ и да се отправи молитва за здраве и успех.

 

Параклисът „Свети Илия“

в лесопарка „Гергана“ е издигнат през 2013 г.

Строежът на светото място започва на 25 март – Благовещение и е завършен само след няколко месеца. Идеята и финансирането са от Валерия Коновска-Чолакова, която е родом от Кнежа и живее в Австралия. Тя била в Кнежа преди няколко години, когато тежка стихийна буря връхлетяла града точно на празника на Свети Илия, затова и параклисът носи името на светеца. Желанието е постройката да бъде символ на родовата памет, която обединява предци и потомци, съхранявайки българската духовност. В параклиса всички посетители на парка могат да запалят свещ или да се помолят.