Портал Кнежа | Кулинарни рецепти от Кнежа
1109
page-template-default,page,page-id-1109,page-child,parent-pageid-1068,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Кулинарни рецепти от Кнежа

Местната кухня, типичните рецепти на предците, предавани от бабите на техните внуци и приготвяни в продължение на столетия,  са също част от идентичността на даден регион. Балканската кухня в една от най-разнообразните и пъстри кухни в цял свят, поради смесването на различни култури през вековете, но все пак всяко село в България си има свои традиционни храни или готви популярните ястия по „свой“ начин.  Типичните продукти са плод на местните природни условия, приготвянето им е отражение на местната култура и обичаи. Община Кнежа също се гордее с някои от своите характерни рецепти.

 

Пиле на лютика

Това е може би най-популярната рецепта от района на Кнежа. Приготвя я известният готвач Иван Звездев.

Пиле лютика по Кнежански

За рецептата са необходими:

4 пилешки пържоли от бут без кожа

2 червени чушки

3 домата

10 стръка магданоз

смлян черен пипер и сол на вкус

2 скилидки  чесън

сол на вкус.

Пилешките пържоли се редят в тавичка, посоляват се и подправят с пипера, поливат се с 2 с.л. олио. Отгоре се слагат чушки и пекат в предварително затоплена фурна на 200 градуса за 20 минути. Тавата се изважда от фурната, чушките се слагат в чиния, а върху пилешките пържоли се редят домати. Тавата се връща във фурната и печенето продължава още 20 минути. Ястието отново се изважда, чушките се обелват и скълцват на ситно. Доматите се обелват и се настъргват на ренде. Смесват се с кълцаните чушки и се добавя счукан чесън, сол на вкус. Всичко се слага върху пилешките пържоли и се запича за 10-15 минути на 180 ℃. Накрая се поръсва с дребно нарязан магданоз.

Ако този начин на приготвяне не ви се вижда типично „кнежански“, още варианти на рецептата може да се намерят в различни готварски блогове:

Пиле на лютика по кнежански

Пиле лютика по бренишки

 

Боб по Кнежански

Рецептата е от най-големият български сайт за готвене  https://gotvach.bg/

Запържен боб по Кнежански

Необходимите продукти са:

боб – 2 ч.ч зрял бял боб от Кнежа

лук – 1 глава

праз – 1 стрък

чушки – 1 червена

моркови – 1 бр.

домати – 300 г нарязани или доматена салца

сол – 1 ч.л.

сол – 2 – 3 с.л

чесън – 2 – 3 скилидки

подправки – пресен или сушен джоджен и девисил

За запържването: червен пипер – 1 с.л.; брашно – 2 – 3 с.л.; олио – 1 к.ч.

Бобът се накисва в студена вода от предната вечер. След това се измива, слага се в тенджера под налягане, като се добавят всички зеленчуци – нарязани, подправките – нарязани или стрити и се овкусява. Долива се около 3 ч.ч.вода, затваря се и се вари около 15-20 минути, след като тенджерата започне да изкарва пара. Сваля се от огъня, тенджерата се охлажда и отваря. В средно дълбок тиган се сипва олиото и се прави запръжка с брашното и червения пипер. Изсипва се бобът от тенджерата, като се бърка непрекъснато, до сгъстяване на боб яхнията. Може преди поднасяне да се наръси със ситно нарязан пресен джоджен или магданоз.

Добър апетит със запържения боб по Кнежански!

 

Супа с пълнени чушки

Рецептата е на Фани Маринова, източникът е оттук: Супа с пълнени чушки

Нужните продукти:

300 г кайма

10-12 сухи чушки

250 г ориз

1 глава лук

чубрица

черен пипер

сол

олио

4 с.л. брашно

за застройката:

2-3 яйца

½ кофичка кисело мляко

Нарежете на ситно лука. Смесете го с каймата, сол, черен пипер, чубрица, ориз. Хубаво разбъркайте. Залейте сухите чушки с топла вода и ги оставете да омекнат. Напълнете чушките с плънката от ориз и кайма и ги оваляйте в брашно. Сложете ги в тенджера, залейте ги с топла вода, похлупете с чиния, сложете капак и оставете да се сварят на среден огън. Направете застройка от разбити яйца, кисело мляко и сол. Към края на готвенето полейте чушките със застройката и сервирайте супата.

Друг вариант на супата дават от предаването „Бон апети“: Супа с пълнени чушки

 

Сиренява лютика

Ястието е известно още като северняшка лютика, тъй като негови варианти са приготвят не само в района на Кнежа, а в цялата Северозападна дунавска равнина.

Необходимите продукти са:

20 червени чушки

4-5 твърдо сварени яйца

200-300 грама сирене

една кофичка кисело мляко

Чушките се опичат, обелват и нарязват на ситно. Яйцата се сваряват и нарязват на ситно. Сиренето се надробява. Всичко това се обърква и се добавя сол на вкус.

Други варианти на ястието може да се намерят тук: Северняшка сиренява лютика и тук: Сиренява лютика

 

В района има още типични ястия – агнешка курбан чорба, качамак, рибен гювеч, различни пити, печени на жар, за които портал Кнежа разчита на читателите си да изпратят своите или на своите баби и майки рецепти.