Портал Кнежа | Книги за община Кнежа
1072
page-template-default,page,page-id-1072,page-child,parent-pageid-1068,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Книги за община Кнежа

На общината и нейните населени места са посветени и доста книги, писани от родолюбивите й жители, които са събирали и систематизирали историите и спомените на съгражданите си, както и по-важните неща, които са се случвали по тези места. Други,  макар и напуснали родното си място, са запазили спомените си за детството, приятелите, къщата, в която са се родили и най-вече за духа на миналото, който трябва да се запази за бъдещите поколения.

 

История на град Кнежа. Автори Стефан Петров и  Трифон Трифонов

Книгата досега е издавана три пъти, за първи път през 1996 г., а през 2009 г. излиза третото допълнено и преработено издание на историческия  труд. Това засега е единственият цялостен разказ за миналото на града и хората, които са живели в него. Новото издание на книгата е официално представено в Историческия музей в Кнежа, пред гости и жители на града, а в музея е открит кът, посветен на Стефан Петров. В знак на признателност към делото на един от най-големите родолюбци в Кнежа екипът на музея в града открива паметна плоча в негова памет.

Стефан Петров е роден в Кнежа и там завършва средното си образование. По време на студентските си години проявява интерес към историята на родния си град и след завършване на висшето си образование през 60-те години, започва активна дейност за създаване на музейна сбирка като така става и един от основателите на Музея в Кнежа. Стефан Петров е и член на комисията по изграждане на паметника на загиналите във войните жители на Кнежа и сам издирва техните имена. През 2006 година дългогодишният уредник на музея получава званието „Почетен гражданин на Кнежа” и „Почетен член на читалище „Борба”.

 

Бреница – древна, настояща и бъдеща. Автор Елка Милачкова

Елка Милачкова е родена в село Бреница, а след завършване на Педагогическия институт в гр. Плевен, работи като учителка в село Хитово, Добричко. През 1977 г. завършва специалностите педагогика и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Става директор на прогимназията „Христо Ботев” в  Бреница и преподава български език и литература в продължение на 34 години в същото училище. Краеведската книга „Бреница – древна, настояща, бъдеща” е издадена през 2004 г. Второто издание е през 2007 г. и е преработено и допълнено със съдействието на Цветан Пешев.

В предговора към читателите авторката пише: „Всеки човек изпитва потребност да опознае своите корени, да надзърне в миналото и да научи за предците си, живели на тази земя, на която стъпва той, пили вода от същите извори, срещали същото слънце, дишали същия въздух. Да се докоснеш до миналото може да помогне разказът на родителите, на баби и дядовци, на праотци. С устно предание не може да се съхрани всичко ценно. Поколенията се сменят, много неща се забравят. Трайно се запазва онова, което е написано…Направеното от родолюбивите бреничени заслужава да се знае и да се предава като скъп дар за идните поколения, за да не се забравя, че Бреница е село с богато минало, с будна интелигенция, с трудолюбиви хора, които умеят да пазят и обогатяват своите традиции. Спомените за селото ни трябва да живеят, да се предават от баща на син, от поколение на поколение…В Бреница скъпи ще бъдат земята и водата, но най-голямото  богатство ще бъдат пак децата. Бреница е била и ще бъде докато има потомци, които милеят за нея, пазят традициите и родолюбивото пламъче в душите си“.

 

От Искър до Огоста. Автор Богдан Николов

От „Искър до Огоста“ е книга, чието първо издание в ограничен тираж излиза през 1996 година. Второто издание се появява едва след 18 г. през 2014 г, като инициатор на идеята е Клуб „История“ към АЕЦ „Козлодуй“ и проектът е финансиран от Атомната електроцентрала със съдействието на Елена Николова – дъщеря на автора и единствен наследник на безценния труд. Богдан Николов, роден през 1926 г., е  известен археолог, историк и краевед, който в книгата е описал историята на 151 населени места от Северозапада.

Книгата е уникална за българската поселищна история. Тя е резултат на половин вековна събирателна и изследователска работа на автора и екипа му. За първи път излизат събрани очерци за всички села и градове на един окръг – Врачански, по това време община Кнежа е била в рамките му. Всички населени места са подредени по азбучен ред в съдържанието, включени са интересни данни за археологическите находки още от праисторческите времена в Бреница, Еница, Кнежа и Струпен. В книгата има описани артефакти, които вече са изгубени или разграбени.

Богдан Николов има 103 научни публикации у нас и в чужбина и повече от петстотин научно-популярни материали в централния и регионалния печат. 1947 г. до 1960 г. работи като учител и помощник-учител в различни населени места във Врачанския край и изследва тяхната история, като е създал близо 60 училищни музейни сбирки. От 1960 г. работи в Историческия музей във Враца. Става кандидат на историческите науки с дисертация на тема „Развитие на халколитните култури в Западна България“ през 1981 г. Сред най-значителните му открития е втората част от сребърното тракийско съкровище от с. Рогозен, намерено през 1986 г. Друго важно негово откритие е халколитната култура Градешница u известната плочка от Градешница.- с протописмени знаци.

 

Родословие. Автор Кръстина Христова

Кръстина Христова, доктор по фармация, е родена през 1930 г. в село Бреница. Работила е като главен асистент по органична химия при Фармацевтичния факултет на Медицинска академия в София. Научните й трудове са в областта на синтез на биологично-активни вещества, публикувани у нас и в чужбина. Поезията и прозата са нейно хоби – има издадени 10 стихосбирки. Книгата „Родословие“ излиза през 2009 г. Търсейки корена на своя род, далече назад в годините, авторката открива 13 поколения от рода Четъшки с повече от 100 наследници. Началото е някъде в 18 век. Разказът е преплетен с историята на Бреница – споменават се  първите заселници на селото, за произхода на името, за кметовете, за първите придобивки, разказват се легенди, предания, научени от пра- прадедите. Кръстина разказва за богатствата, които ражда земята на нейното родно село, но най-вече разказва за хората, за тяхното трудолюбие и морал.

Кнежански раздумки. Автор Илия Кочовски

Книгата е издадена през 2014 г. и е сборник с интересни истории от Кнежа и околностите, предадени със специфичния говор на района. Самият автор пише: „В последно време много се заговори за речта на Северозападна България. Като че ли сега се открива един от многото диалекти, на които е богата нашата страна. Нашият говор е по-твърд, но за всяко действие, явление, предмет си има специфична дума. Освен със специфичния си говор, Кнежа е богата с многото си интересни, духовити и колоритни личности, живели и работили тук. За някои се знае, за други – се разказват случки, които сигурно няма да влязат в историята на Кнежа, но е интересно и любопитно да се чуят, за да се запази тая наша кнежанска специфика и колоритност. Воден от тези мои размисли, реших да запиша някои от случките и историите с “нашенци” – на някои съм бил свидетел, в други съм участвал, а трети са ми разказвани. И не само да ги запиша, но да ги предам автентично, на кнежански диалект, с характерния кнежански начин на изразяване“.

Следи в полето на Кнежа. Съставител и редактор е Христо Бонов

Книгата е сборник от разкази и документи за по-новата история и известните личности, родени в Кнежа. Издадена е през 2008 г.

100 години читалище в Кнежа. Сборник.

Книгата е посветена на историята на читалище „Борба 1896“ в град Кнежа. Изданието е единствено от 1996 г.