Портал Кнежа | Лесопарк със зоокът Гергана
907
page-template-default,page,page-id-907,page-child,parent-pageid-570,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Лесопарк със зоокът Гергана

Лесопарк „Гергана” е живописно място в района на Кнежа – на 6 км от центъра на града в посока на село Гостиля. На площ от 546 дка са събрани зоокът с 28 масивни сгради и много животни, детска площадка с люлки, места за пикник за възрастните. В парка има красиво изкуствено езеро в близост до прочутата чешма с чиста изворна вода. Тя носи името на Гергана, на която е кръстен и паркът. Легендата разказва, че девойката била вградена в чешмата, според поверието за здраве и сила. В парка се намира също и механа „Воденицата“, както и наскоро откритият посетителски център.

Лесопаркът съществува от 1980 година. Поддържан е изцяло с общински средства, а входът за посетители е безплатен. На територията са обособени няколко зони за отдих, кътове за пикник и барбекю с пейки и масички, изработени от дърво, детски люлки, катерушки и пързалки, обширни поляни  за игри и спорт на открито за възрастни и деца. В парка има и свободно живеещи диви животни и птици – яребици, пъдпъдъци, лисици, сърни, диви прасета, фазани и др. Растителното разнообразие  е представено от масиви от черна топола, бяла върба, сребролиста липа, обикновен бял бор и защитени видове – конски кестен и вековен дъб, който извисява клони до езерото.

Колекцията от животни в зоокъта е разнообразна и съобразена с инфраструктурата на лесопарка: гугутки, гълъби, папагали, пет вида декоративни кокошки, фазани, щраус, пауни, лебеди, патици, пъдпъдъци, фазани, токачки, турски патици; мечка, глигани, виетнамски прасета, елени (японски, лопатар, лопатар албинос), камерунски кози, европейски муфлон, черен кипърски муфлон, лисица, вълк и вълчица, червенобузи костенурки, морски свинчета, декоративни зайчета и нутриите Кокос, Габриела, Гудан и Лола. Нутриите са едни от най-едрите гризачи в природата, достигат до метър дължина заедно с опашката и тегло до 10 килограма. Кокос е на 6 г., Габриела – на 7 г., а Гудан и Лола са съответно на 1 и на 2 г. Тук заедно с приятелите си Томи и Чочо живее и маймунката Ани, дошла чак от Варна. А пък мъжкото пони Пегас отскоро си има и партньорка – Джулия, – с която вероятно ще създадат семейство.

Посетителите наблюдават животните в адаптивна среда (максимално близка до естествената), каквито са и стандартите в съвременните зоопаркове. Така децата и възрастните разглеждат не само различните видове, но и научават какво е поведението им в дивата природа. Малкият зоопарк изненадва гостите си с добрата си поддръжка и буйната зеленина.  Отворен е за посетители от 8:00 до 20:00 ч.

Вече се е превърнало в традиция лесопарк „Гергана“ да е място за провеждане на всевъзможни празници. В тях участват деца и възрастни, жители и гости на града. Мястото е особено предпочитано от ловните дружинки и любителите на екологичния туризъм. Паркът е любимо място за отдих и игри, както и за провеждане на музикални и спортни събития. За децата от Кнежа, във връзка с провеждането на Лятна програма за занимания, е организиран безплатен транспорт до зоопарка по график, публикуван на сайта на Община Кнежа.

Лесопарк „Гергана“ е разположен на обширно пространство в почти естествена среда, което дава възможност за устойчивото му развитие и е предпоставка за екотуризъм и спортен туризъм. Община Кнежа е разработила идеен проект „Реконструкция и обновяване на съществуващ лесопарк, нови къмпинги, спортен комплекс и фазанария“. За проекта се търси финансиране и той ще допринесе за развитието на туризма в региона.