Портал Кнежа | Спортни обекти
925
page-template-default,page,page-id-925,page-child,parent-pageid-570,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Спортни обекти

Община Кнежа е известна със спортните си традиции, организирането на състезания, както и с постиженията на местните спортисти-щангисти, които многократно са прославяли името на страната и на града, както в Европа така и по света. Приоритетен спорт за региона е вдигането на щанги. От тук започват пътя си плеяда известни български щангисти, като Гълъбин Боевски, Веселин Осиковски, Христо Беличовски, Пламен Боев, Александър Бачийски и др. Други традиционни за общината спортове са хандбал, лека атлетика, футбол, конен спорт. Стимулират се и по нетрадиционните спортове, като аеробика, аикидо, карате и др. Към училищата  има обособени отбори по баскетбол, футбол, волейбол, тенис на маса и др.

 

Спортни обекти:

Спортните съоръжения, които могат да използват жителите и гостите на общината са:

 

Градски стадион „Мизия“, град Кнежа

Разположен е на площ от 33 775 м2. Капацитетът му е сравнително малък – за 6 хил. зрители. Разполага със съблекални и други обслужващи помещения. Физическото състояние на Градския стадион е задоволително. През миналата година стадионът е озеленен допълнително чрез засаждане на вечнозелени туи по регулата му.

 

Спортна зала ,,Александър Бачийски“,  град Кнежа.

Представлява масивна сграда на 2 етажа със застроена площ 570 м2. В залата се провеждат различни турнири и състезания. Турнирът по вдигане на тежести, който се провежда от 2017 г. ежегодно, вече е и с международно участие.

Залата е реновирана по проект на МИГ Кнежа през миналия Програмен период. Основно ремонтирани и климатизирани са залите за тренировки по вдигане на тежести, джудо, карате, джу-джицу и тенис на маса, съблекалните, включително и за гостуващите отбори, сервизните помещения и лекарските кабинети. Инвестицията е за над 277 хиляди лева без ДДС. След ремонта спортната зала е достъпна и за хората с увреждания, които имат желание да развиват спортни заложби или просто да спортуват в свободното си време.

 

Многофункционална спортна площадка

Многофункционална спортна площадка, разположена в Централната градска част на гр. Кнежа. Изградена е на терен с площ от 5 556 м2.

 

Спортни площадки за фитнес на открито

Спортни площадки за фитнес на открито – 2 в град Кнежа, 1 в село Бреница и 1 в село Еница.

 

Конна база „Мизия“

тел: 0886 84 54 85

Марин Дреновски

kksmiziakneja@abv.bg

Фейсбук: Конна база Мизия

Базата е най-голямото съоръжение в района около Кнежа и предлага конюшня с 16 бокса и 9 полубокса. Разполага с тревен плац за тренировки, тревен плац за състезания, 220 дка пасище и база с 16 дка. Целогодишно се отдават боксове под наем. Клубът е най-известната школа за млади ездачи в северозападна България.

 

Зала за фитнес „Best Body“

Ул. „Александър Стамболийски“ №36

Фейсбук: Best Body

 

Вторият вид спортни обекти са включени в групата на училищната спортна база. В нея освен физкултурните салони, са и изградените спортни площадки в училищните дворове. Те се ползват, освен от учениците, и от жителите на населените места. От 2020 г. в училищните дворове на ОУ “Вaсил Левски” и ОУ “Отец Паисий” в Кнежа има нови спортни площадки.

Със средства от общинския бюджет са построени нови игрища за волейбол и футбол в ОУ “Васил Левски” гр. Кнежа и игрище за минифутбол в ОУ “Отец Паисий”.

 

Спортни клубове

На територията на община Кнежа са регистрирани общо 13 клуба по различни видове спорт. От тях два са футболни – ФК „Мизия“, гр. Кнежа и ФК „Крали Марко“, с. Еница. Няколко са регистрираните по силови спортове –  джудо, вдигане на тежести, карате. Има и клубове по тенис на маса, шахмат, конен спорт, спортна стрелба към ловно-рибарското дружество. Два клуба развиват по-екзотична дейност – развъждане на редки породи гълъби.

 

Футболен клуб „Мизия 2005“, Кнежа

Адрес: ул. „Криволак“ № 1

Телефон: 0885 619393, 09132 77 52

В школата по футбол се подготвят четири отбора в различни възрастови групи: подготвителна, деца, старша възраст, мъже. Мъжкият отбор през сезон 2015/16 печели промоция за В група. Основните цветове на отбора са синьо и бяло, прозвището им е „мизийци“. Отборът е основан през 1924 г.и ползва като база стадион „Мизия“. Целите на клуба са да се популяризира футбола като спорт, както и да се подпомогнат по-активните спортни занимания на жителите на общината.

 

Футболен клуб „Крали Марко“, Еница

Отборът се състезава в група Б на Областна група Плевен – западна подгрупа.

 

Клуб по вдигане на тежести „Мизия“, Кнежа

Адрес: ул. „23 септември“ № 3

Телефон: 0888 349450, 09132/55-93; 0887 565862

В клуба тренират над 20 състезатели в четири възрастови групи: деца; кадети – вицешампион на България за 2003 г; отбор за мъже и отбор за предварителна подготовка по вдигане на тежести по програмата на БФВТ за развитие на детско-юношеските щанги. Ежегодно, вече 5 години, клубът организира национален турнир по вдигане на тежести „Александър Бачийски“.

 

Клуб по Конен спорт „Мизия“, Кнежа

Адрес: Конна база

тел: 0886 84 54 85, Марин Дреновски

kksmiziakneja@abv.bg

Още през 1963 г. към физкултурното дружество „Мизия” в град Кнежа е открита школа по конен спорт. Тя е настанена в бившия скотовъден дом и е възстановена през 2005 г. с помощта на общинската администрация и спонсори от град Кнежа. Днес клубът разполага с модерни конюшни за 16 коня, пасища и плац за тренировки и състезания. В базата  има 12 коня от породите KWPN, Български спортен кон и Вестфален. С лиценз от БФКС в базата годишно се организират две състезания по прескачане на препятствия с квалификация за държавно първенство. Ездачите на клуба са спечелиили множество републикански, балкански и международни отличия. През 2012 г. Българската Федерация по Конен Спорт награждава Клуб по Конен Спорт„Мизия” – Кнежа за най-добро провеждане на квалификационни турнири.

 

Спортен клуб „Будо спортист“, Кнежа

Адрес: ул. „Арда“ № 2

Телефон: 9132 5650

Спортният клуб има за цел да насочва и координира дейността по издигане равнището на спортното майсторство в областта на джудото и да създава условия за развитието му, както и да повишава общата физическа активност на населението.  Организира школи, тренировъчна и спортно-състезателна дейност. В клуба по джудо тренират младежи и 30 деца. През годините състезателите печелят златни, сребърни и бронзови медали в редица национални и международни шампионати по джудо.

 

Централен полицейски карате джу джицу клуб

Създаден е през 1992 г. в София, след което започва изграждане на школи в страната. Школата в град Кнежа е основана на 22 юни 2001 г., а първата тренировка е проведена в спортния салон на ПГ „Стефан Цанов“. Основната цел е популяризиране на бойните изкуства, както и изграждане на физически навици у подрастващите. Клубът е член на Българска Национална федерация Карате, Българска Джу джицу федерация и Спортната асоциация на МВР. Клубът е отворен за всички желаещи и не е само за професионалисти от системата на МВР. Тренировките се разделят на групи и са подходящи за хора на всяка възраст. В момента Централен Полицейски Карате и Джу Джицу клуб провежда обучение по Карате, Джу Джицу, самозащита за граждани и Полицейска лична защита  в София, Варна, Бургас, Каварна, Кнежа и Бяла Слатина.

 

Шахматен клуб „Веселин Топалов”, Кнежа

В клуба участват 20 шахматисти от различна възраст. Ежегодно се провеждат общински и регионални турнири по шахмат. В града се организират и международен открит шахматен фестивал – Ело до 2 250. Състезанията са по швейцарската система в 9 кръга с участници от различни градове от цялата страна.

 

Спортен клуб по тенис на маса „Бенис – 2012”

Адрес: ул. „Иван Вазов“ № 8

Телефон: 09132 7645, Венцислав Божинов

В клуба са включени 24 състезатели от различни групи. Към занимания с тенис на маса проявяват траен интерес все повече млади хора и деца. Ежегодно се провеждат общински турнири, организирани и финансирани от Община Кнежа.

 

Клуб по спортна стрелба Кнежа-2015

Адрес: ул. „Димитър Бутански“ № 41

Телефон: 0888 866088

Подготовка на състезатели в спортните дисциплини „Скийт“, „Трап“, „Дабъл трап“ и „Силует“ за участие в турнири от държавния спортен календар, създаване и финансиране на представителен отбор на клуба; Създаване и изграждане на състезатели в младежките възрасти; Пълноправно членство в Българската спортна федерация по ловна стрелба. Клубът организира редовни турнири на Стрелбището в град Кнежа.

 

„Кнежа спорт 2005“

Адрес: ул. „Панайот Хитов“ №19

Клубът се занимава с развъждане на гълъби

 

 „Кнежки преметак“

0878 222 044, Даниел Късовски

Клубът се занимава с развъждане на гълъби, кокошки и водоплаващи птици.

 

Спортен клуб по мотоциклетизъм „Мото рейсинг Кнежа“

Адрес: ул. “Хаджи Димитър” № 12

Развитие на мотоциклетните спортове в община Кнежа и утвърждаването им като център на тези спортове за региона. Подготовка на състезатели по мотоциклетизъм и осигуряване на финансиране на представителен отбор на клуба.