Портал Кнежа | Язовири за риболов
914
page-template-default,page,page-id-914,page-child,parent-pageid-570,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Язовири за риболов

Територията на община Кнежа се отнася към Черноморската отточна област, а водните ресурси на територията са значителни. Освен река Искър, река Гостиля и няколко по-малки рекички, в общината има изградени три язовира, които се ползват за напояване и за риболов.

Язовир Върбица е със залята площ 243 дка. и максимален завирен обем 680 000 куб.м. Той е общинска собственост и се намира в град Кнежа, като се използва за рибовъдство и напояване.

Язовир Еница 3 е със залята площ 165, 498 дка. и максимален завирен обем 1 250 000 куб.м, общинска собственост е, предназначението му е за напояване и рибовъдство.

Язовир Еница е собственост на напоителни системи ЕАД София, клон Враца е с максимален завирен обем 40 179 000 куб. м вода и предназначението му е за напояване и рибовъдство.

Той е и най-популярен сред риболовците. Разположен е на река Енишка, височината на стената му е малко над 34 метра, до него се стига с кола по чакълен път. Масовата риба е каракуда (таранка), преобладават такива от средна големина, пасажите са в плитка вода по крайбре­жието и лесно се намират. Водите на язовира са зарибени и с платика, костур и сом. Язовирът се пълни чрез две помпени станции от р. Искър, където по крайбрежието условията също са подходящи за риболов.